Bugetul de stat pe 2023 a fost adoptat de Parlament / Ciucă: Este un buget realist și echilibrat care protejează populaţia

​Parlamentul a adoptat, miercuri, pe repede înainte, legea bugetului de stat pe 2023. Cu 251 de voturi pentru, 115 impotrivă și 3 abțineri parlamentarii au aprobat cele două acte normative fără modificări față de varianta propusă de Guvern. Partidele din opoziție, USR și AUR au primit 35 de milioane lei și respectiv 25 milioane de lei sub formă de amendamente.

Prim-ministrul Nicolae Ciuca participa la votul asupra legii bugetului de stat pe anul 2023Foto: Inquam Photos / George Calin

USR și AUR au votat împotriva bugetului de stat.

Cătălin Drulă, USR: „Am votat împotrivă pentru că este un buget mincinos, un buget inflaționist, un buget care va pune gaz pe focul scumpirilor care se întâmplă în fiecare zi. Un buget făcut de speciali, un pensionar special, aici, cu 43.000 de euro. Am înțeles că ați pus, domnule Ciucă, prin prefect, să fie date jos acele panouri puse de societatea civilă în care se vorbea despre pensia dumneavoastră specială la 55 de ani, de 43 de mii de euro pe an.Un buget construit pe creșteri de taxe. PNL, peneliștilor, unde vă este liberalismul? Unde vă este liberalismul? Unde e programul de guvernare în care ați promis că nu o să fie creșteri de taxe?”

George Simion, AUR: „Bugetul țării este o bătaie de joc. Ne chinuim să mai dăm 2 lei la pensie 1 leu la salariu și să reparăm unul din 100 de poduri (…)Niciun leu pentru industrializarea țării, niciun lei pentru facilitîți energetice sau infrastructurp. Să fim bucuroși că ce? Că -l avem pe Klaus Iohannis încă doi ani la Cotroceni?”

Prezent la ședință, premierul Nicolae Ciucă a spus că bugetul este unul „realist” și „echilibrat” și „vizează susţinerea economiei şi protejarea populaţiei”.

„Doresc să vă mulţumesc foarte mult pentru dezbaterea bugetului de stat, pentru efortul pe care l-aţi făcut ca în această perioadă să avem bugetul aprobat. E pentru prima dată când în România avem aprobat bugetul înainte de jumătatea lunii decembrie. Vreau să vă spun că este un buget realist, echilibrat, care vizează susţinerea economiei şi protejarea populaţiei. Vom continua să ne focalizăm atenţia pe tot ce poate să însemne susţinerea mediului de afaceri, investiţii, protejarea cetăţenilor, protejarea cetăţenilor vulnerabili”, a declarat Nicolae Ciucă.

Președintele PSD Marcel Ciolacu, a declarat că se bucură că a reuşit să treacă legea bugetului în perioada asumată, ceea ce arată un echilibru în Parlament.

”Este un buget echilibrat, din punctul nostru de vedere, după ce am rezolvat problema cu preţul la energie rămâne această luptă pe care o vom avea anul viitor în ceea ce priveşte inflaţia”, a declarat liderul PSD.

Proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe 2022 a fost construit pe o țintă de deficit bugetar cash estimată la 4,4% din PIB și deficit ESA estimat la 4,4% din PIB.

Comisiile de buget-finanţe au finalizat, marți rapoartele la cele două proiecte, după dezbateri de aproximativ 15 ore, pe parcursul zilelor de marţi şi miercuri. Au fost acceptate câteva amendamente faţă de forma iniţială a proiectului bugetului de stat, printre altele şi majorarea bugetului Camerei Deputaţilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *