Banca Mondială reduce drastic prognoza de creștere pentru China

Banca Mondială și-a redus marți drastic previziunile pentru China în acest an și în 2023, din cauza unor „riscuri semnificative” legate în principal de Covid-19 și de o criză imobiliară, potrivit AFP.

COVID în ChinaFoto: Andy Wong / AP / Profimedia

În previziunile sale anterioare din iunie, instituția era deja îngrijorată de creșterea celei de-a doua economii mondiale, care se afla atunci sub jugul politicii „Covid zero”.

Țara a revenit brusc la începutul lunii decembrie și a ridicat majoritatea restricțiilor care erau în vigoare de aproape trei ani, după ce primele cazuri de Covid au apărut la Wuhan (centru) la sfârșitul anului 2019.

Experții se tem acum că China nu este pregătită pentru valul de infecții legat de această redeschidere, în timp ce milioane de persoane în vârstă și vulnerabile nu sunt vaccinate.

În acest context, a doua economie a lumii ar trebui să înregistreze o creștere a PIB-ului de doar 2,7% în acest an și de 4,3% anul viitor, potrivit Băncii Mondiale.

Aceasta este o scădere bruscă față de previziunile anterioare ale instituției, care în luna iunie a prezis o creștere de 4,3% a produsului intern brut (PIB) al Chinei în 2022 și de 5,2% în 2023.

Anul trecut, creșterea ajunsese la 8,1% datorită unei recuperări față de 2020, când activitatea fusese oprită chiar la începutul epidemiei, odată cu izolarea orașului Wuhan.

„Perspectivele de creștere ale Chinei sunt supuse unor riscuri semnificative”, a declarat Banca Mondială, citând „traiectoria incertă a pandemiei”.

Capitala Beijing și cei 22 de milioane de locuitori ai săi sunt deosebit de afectați de un val de infecții cu Covid nemaiîntâlnit de la începutul pandemiei și care s-a răspândit cu o viteză fulminantă în ultimele zile.

Se raportează o activitate crescută la crematorii și spitale supraaglomerate, în timp ce medicamentele pentru gripă lipsesc din farmacii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *