Avertismentul Rusiei pentru Statele Unite după vizita lui Zelenski: Vor fi “consecinţe greu de prevăzut”

Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, avertizează că acţiunile Statele Unite vor duce la o escaladare cu „consecinţe greu de prevăzut”, conform EFE. Reamintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care nu și-a părăsit până acum țara de când Rusia a declanșat invazia asupra Ucrainei, în 24 februarie, a mers miercuri în SUA, care vor furniza țării sale cel mai sofisticat sistem de apărare antiaeriană, Patriot.

Volodimir Zelenski și Joe Biden, conferinţă de presă comună la Casa AlbăFoto: Andrew Harnik / AP / Profimedia

„În pofida avertismentelor noastre, la Kiev vor fi trimise sisteme de rachete antiaeriene Patriot”, a afirmat diplomatul rus, potrivit unei declaraţii difuzate de agenţia oficială rusă TASS pe tema anunţului făcut de Washington privind furnizarea către Ucraina a acestui tip de armament.

Antonov a subliniat că, la toate nivelurile, Rusia şi-a reiterat „apelurile la bun simţ şi a subliniat că acţiunile provocatoare ale SUA conduc inevitabil la o escaladare cu consecinţe greu de imaginat”.

„Astfel, suscită o profundă preocupare dezbaterile privind o ipotetică furnizare către ucraineni a rachetelor ATACMS şi a dronelor cu rază mare de acţiune”, a susținut Antonov, referindu-se la un tip de armament capabil să atace obiective pe teritoriul rus cerut de Ucraina şi care până acum i-a fost refuzat.

Ambasadorul rus a mai susținut că „vizita în stil hollywoodian” a lui Zelenski la Washington „a confirmat definitiv că declaraţiile conciliante ale administraţiei (SUA) cu privire la lipsa sa de interes de a intra într-o confruntare cu Rusia nu sunt decât vorbe goale”: „În zgomot de aplauze şi cu zâmbete sarcastice s-a declarat de fapt nevoia de a continua ‘războiul pentru putere’ împotriva ţării noastre, până la victoria totală asupra noastră”.

Zelenski a fost primit miercuri la Casa Albă de către președintele american Joe Biden, iar apoi s-a adresat Congresului SUA.

Joe Biden a anunţat oficial că Statele Unite vor trimite un pachet suplimentar în valoare de 1,8 miliarde de dolari ca asistenţă în Ucraina, care va include sistemul de rachete Patriot.

„Fiecare dolar din acest pachet va fi folosit pentru întărirea securității globale”, a dat asigurări Zelenski, care s-a declarat optimist de sprijinul Congresului, chiar și după ce republicanii îi vor prelua conducerea.

„Rusia trebuie să plătească pentru tot ceea ce face poporului ucrainean, Europei și lumii întregi. De aceea e foarte important a se lucra la menținerea integrității țării. E extrem d eimportant să avem pace la un moment dat”, a spus el în conferința de presă susținută alături de Biden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *