Avertisment al polițiștilor: Atenţie la falşii ”generali”!

Poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Vicovu de Sus au fost sesizaţi recent de către o femeie din oraşul Vicovu de Sus, judeţ Suceava cu privire la faptul că, a fost înşelată de către o persoană necunoscută utilizatoare a unei reţele de socializare, care, pretinzând că este general în Orientul Mijlociu, are nevoie de o sumă importantă de bani pentru a ajunge în România, urmând ulterior să-i restituie suma de bani, transmite duminică Inspectorarul de Poliţie Suceava.

Poliția RomânăFoto: Dreamstime.com

Din verificările efectuate de poliţişti a rezultat faptul că, din luna iunie a anului 2022 până în prezent, femeie a luat legătura prin intermediul reţelei de socializare cu o persoană necunoscută care i-ar fi relatat persoanei vătămate că este general de război fiind în misiune de război şi are nevoie urgentă de bani întrucât nu vrea să moară acolo, dorind să vină în România. Persoana vătămată a acceptat să o ajute pe persoana necunoscută, din milă, de bună voie efectuând mai multe tranzacţii de transfer numerar de la diferite sucursale din municipiul Rădăuţi, judeţul Suceava către diverse conturi bancare pe care persoana necunoscută i le-a oferit.

În cele din urmă persoana vătămată i-a transferat persoanei necunoscute suma totală de 22.760 de Euro.

În urmă cu câteva zile, persoana vătămată a relatat cele întâmplate membrilor familiei sale, ocazie cu care aceasta şi-a dat seama că a fost indusă în eroare. Suma de bani pe care persoana vătămată i-a virat în diferite conturi erau bani primiţi de la copiii săi.

În cauză, s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „înşelăciune”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 244 alin. (1) şi (2) din Codul Penal, ce urmează a fi soluţionat procedural prin unitatea de parchet competentă.

Poliţiştii atrag atenţia cu privire la acest mod de înşelăciune şi recomandă să nu daţi curs unor astfel de relaţionări păguboase şi să nu viraţi sume de bani în conturile solicitate de persoane necunoscute.

Metoda se bazează pe încrederea celor care se lasă abordaţi, de obicei oameni fără prea multă experienţă pe internet, subit de către o femeie sau un bărbat, care le devine iubit(ă) şi care aleg să trimită o sumă de bani către iubit(ă), pentru a crea/păstra legătura amoroasă.

Pe baza avansului tehnologic şi aplicaţiilor de ultimă generaţie accesibile gratuit de pe internet, direct pe telefon sau calculator, în ultima perioadă, această metodă a devenit tot mai sofisticată deoarece infractorii folosesc limba de origine a victimei şi comunică prin intermediul unor aplicaţii criptate, ceea ce îngreunează mult atât identificarea infractorilor, cât şi dovedirea faptelor lor.

Sumele de bani obţinute de la victimele credule nu sunt însuşite, de obicei, direct de către destinatarul lor final, ci parcurg circuite financiare complicate, fiind transferate de la o persoană la alta, de pe un cont pe altul, prin diverse medii financiare bancare şi nebancare (aşa-numitele „conducte”), folosindu-se de diferite persoane şi justificări, scopul fiind acela de a se crea o mai mare aparenţă de legalitate a încasării finale şi o credibilitate sporită a provenienţei sumei de bani dintr-o operaţiune reală de către dobânditorii subsecvenţi până la beneficiarul final.

Sursa: news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *