Avertisment al cancelarului german privind un nou război rece

Cancelarul german Olaf Scholz atrage atenţia asupra unui nou război rece prin divizarea lumii în blocuri ideologice şi îndeamnă să fie făcute noi parteneriate, conform Reuters.

Olaf ScholzFoto: Bernd Von Jutrczenka / AFP / Profimedia Images

Într-un editorial publicat luni în ediţia online a revistei Foreign Affairs, cancelarul german spune că Occidentul trebuie să apere valorile democratice şi să protejeze societăţile deschise, „dar noi trebuie de asemenea să evităm tentaţia de a împărţi din nou lumea în blocuri”.

„Aceasta înseamnă să depunem toate eforturile pentru a construi noi parteneriate, în mod pragmatic şi fără ochelari ideologici de cal”, a spus cancelarul german.

Scholz a scos în evidenţă în special China şi Rusia drept două ţări care constituie o ameninţare la adresa unei lumi multipolare, ameninţare care necesită o mai multă unitate europeană şi transatlantică pentru a putea fi depăşită.

Parteneriatul transatlantic rămâne vital pentru a putea contracara provocările pe care le constituie ameninţarea rusă cu posibile atacuri asupra unui teritoriu aliat, în timp ce calea Chinei spre izolare şi abordarea ei faţă de Taiwan necesită ca Europa şi America de Nord să formeze un nou şi mai puternic parteneriat cu ţări din întreaga lume, a îndemnat Scholz.

“Germanii intenţionează să devină garantul securităţii europene, după cum aşteaptă aliaţii noştri să fim, un creator de punţi în cadrul Uniunii Europene şi un avocat în favoarea unor soluţii multilaterale la probleme globale”, a mai scris cancelarul german, conform Agerpres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *