Autorităţile iraniene au demolat casa familiei unei sportive care a concurat fără hijab

Casa familiei sportivei Elnaz Rekabi, care în această toamnă a atras atenţia lumii asupra sa pentru că a concurat fără hijab, a fost demolată, relatează IranWire, potrivit cnn.com.

Elnaz RekabiFoto: Rhea KANG / AFP / Profimedia

Rekabi a concurat cu capul descoperit la o competiţie de escaladă în octombrie, în Coreea de Sud. Sportiva a procedat astfel în contextul protestelor din Iran declanşate de moartea Mahsei Amini. Amini, o tânără de 22 de ani, a murit în arest după ce a fost reţinută de poliţia iraniană a moravurilor pe motiv că nu a respectat codul vestimentar conservator al ţării.

Unii protestatari iranieni au considerat-o pe Rekabi un simbol al revoltelor din ţară. Însă grupuri de apărare a drepturilor omului şi-au manifestat temerile cu privire la siguranţa sportivei la revenirea la Teheran.

În imaginile postate în social media se văd clădirea distrusă şi medaliile sportivei, iar fratele lui Rekabi, Davood, apare plângând. Şi Davood Rekabi este sportiv medaliat la escaladă.

“Dacă trăieşti în această ţară, acesta este rezultatul. Un sportiv campion al ţării, cu kilograme de medalii obţinute pentru ţară. A muncit mult pentru a-şi face ţara mândră. Au folosit un spray lacrimogen împotriva lui, au demolat casa şi au plecat. Ce mai pot spune?”, explică un bărbat care a filmat imaginile cu casa demolată.

Imaginile cu Elnaz Rekabi concurând la Seul fără hijab au devenit virale în social media şi au apărut pe prima pagină a mai multor jurnale internaţionale. La revenirea în Iran, sportiva a fost primită ca o eroină la aeroport. Ea a scris ulterior, pe Instagram, că este recunoscătoare pentru toată susţinerea primită. Ea a sugerat însă că a concurat fără hijab “accidental”.

(Sursa:news.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *