Asaltul de la Capitoliu: Trump nu ar trebui să mai ocupe niciodată o funcție publică (raport al Camerei)

Lui Donald Trump nu ar trebui să i se mai permită niciodată să ocupe o funcție publică după ce și-a incitat susținătorii la insurecție, conchide raportul final al anchetei Congresului american privind asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, publicat joi seară, citează AFP.

Donald TrumpFoto: snapshot/Future Image/D Van Tine / Shutterstock Editorial / Profimedia

Concluzia documentului de 845 de pagini este urmată de o listă de recomandări menite să garanteze că atacul asupra sediului democrației americane, pe care fostul președinte republican este acuzat că l-a orchestrat pentru a împiedica transferul de putere către adversarul său democrat Joe Biden după victoria acestuia în alegerile prezidențiale din 2020, nu se va mai repeta niciodată.

„Țara noastră nu poate tolera ca un președinte învins să se transforme într-un tiran care caută să răstoarne instituțiile noastre democratice și să semene violență”, a declarat Bennie Thompson, șeful comisiei, în prezentarea raportului.

Raportul îndeamnă la adoptarea unei legislații care să îi interzică lui Donald Trump, care candidează pentru realegere în 2024, și oricărei alte persoane care se angajează în „insurecție” să ocupe funcții publice, fie la „nivel federal sau de stat, civil sau militar”.

Raportul este punctul culminant al unei anchete de 18 luni, în timpul căreia aleșii au intervievat o mie de persoane, au examinat un munte de documente și au organizat audieri publice de înaltă ținută, și stabilește că miliardarul republican a fost „principala cauză” a evenimentelor din 6 ianuarie.

Comisia formată din nouă membri – șapte democrați și doi republicani – a recomandat luni ca fostul președinte să fie acuzat penal pentru îndemn la insurecție, conspirație împotriva statului american, obstrucționarea unei proceduri oficiale (de certificare a alegerilor prezidențiale) și declarații false.

De asemenea, ei au cerut reforme ale legilor electorale, acțiuni federale împotriva grupărilor extremiste și clasificarea certificării alegerilor prezidențiale de către Congres ca „eveniment național de securitate specială”, la fel ca și discursul anual al președintelui american privind starea Uniunii în fața Congresului.

Publicarea raportului este ultima lovitură majoră pentru anchetă înainte ca aceasta să fie desființată în ianuarie, când republicanii, care s-au opus în proporție covârșitoare anchetei, vor prelua controlul asupra Camerei Reprezentanților.

Bennie Thompson a declarat luni, la CNN, că este convins că Departamentul de Justiție, care a început să primească probe din cadrul anchetei, îl va pune sub acuzare pe Donald Trump. „Nimeni, inclusiv un fost președinte, nu este mai presus de lege”, a spus el.

Donald Trump, care a denunțat ancheta Congresului drept o „vânătoare de vrăjitoare” și pe membrii acesteia drept „inadaptați sociali” și „huligani”, se confruntă de asemenea cu anchete penale și civile privind afacerile sale financiare la New York și activitatea sa de lobby în Georgia, pentru a încerca să îl detroneze în 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *