Anunțul care îi vizează pe șoferii din România! Ce se întâmplă cu permisele de conducere. Proiectul de lege a fost adoptat

Sunt vești importante pentru românii care au în gând să își ia permis de conducere pentru categoria C, CE. Recent, a fost adoptat un proiect de lege de Camera Deputaților referitor la vârsta minimă de la care se poate intra în posesia unui astfel de document. Iată detaliile mai jos, în articol.

În cursul zilei de marți, 13 decembrie 2022, a fost adoptat un nou proiect de lege de Camera Deputaților. Acesta face referire la vârsta minimă de la care se poate intra în posesia permisului la categoria C, CE. Potrivit informațiilor, vârsta minimă pentru obținerea permisului pentru categoria respectivă a fost redusă de la 21 de ani la 18 ani.

Citește și NOI MODIFICĂRI ÎN CODUL RUTIER. ȘOFERII AR PUTEA RĂMÂNE FĂRĂ MAȘINĂ DACĂ ÎNCALCĂ ACEASTĂ REGULĂ

Ce se arată în actul normativ

De asemenea, în cadrul proiectului de lege se schimbă și vârsta pentru categoria D, DE. În acest sens, vârsta minimă pentru obținerea permisului pentru categoria respectivă a fost redusă de la 24 de ani la 21 de ani, însă există o condiție. Persoanele care doresc să aibă acel document trebuie să obțină un certificat de competenţă profesională.

„Prin excepţie, (…) permisul de conducere pentru categoriile de vehicule C şi CE se eliberează de la vârsta de 18 ani cu înscrierea în acesta a codului naţional pentru atestarea valabilităţii categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezenţa instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obţinerea certificatului de calificare profesională iniţială (CPI), astfel cum acesta este reglementat prin Normele privind pregătirea şi atestarea profesională a anumitor categorii de conducători auto, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1214/2015 pentru aprobarea normelor privind pregătirea şi atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere sau cu înscrierea codului european armonizat privind deţinerea unui CPI”, este prevăzut în actul normativ, arată realitatea.net.

Vezi și CÂT VOR AVEA DE ACHITAT ȘOFERII CARE NU AU ASIGURARE AUTO. CE ALTE SANCȚIUNI VOR PRIMI DIN PARTEA POLIȚIȘTILOR

Referitor la cealaltă categorie de permis, „prin excepţie, (…) permisul de conducere pentru categoriile de vehicule D şi DE se eliberează de la vârsta de 21 de ani cu înscrierea în acesta a codului naţional pentru atestarea valabilităţii categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezenţa instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul unităţii competente în timpul desfăşurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obţinerea CPI sau cu înscrierea codului european armonizat privind deţinerea unui CPI”.

Sursă foto: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *