Anunț important pentru români! Se schimbă actele de identitate

Imprimeria Națională a făcut anunțul! Buletinele vor fi schimbate. Când se va întâmpla acest lucru.

Mai exact, Imprimeria Națională a primit deja cinci oferte prin care să se realizeze digitalizarea cărților de identitate.

Este vorba de Dataware Consulting, Orange România, Trencadis Corp și asocierile formate din Advice Information Technology (lider) și OSI Sistemske Integracije (Slovenia), respectiv Trans Sped (lider), BIT4ID (Italia) și Dendrino Solutions, relatează EVZ.

Proiectul de digitalizare cuprinde o perioadă de cinci ani de zile, iar suma totală la care este estimat ajunge la valoarea de 22,87 milioane de lei, fără TVA.

Printre elementele cuprinse în sistemul informatic se numără și componentele PKI (Public Key Infrastructure), componente care asigură eliberarea și gestionarea certificatelor digitale necesare autentificării/identificării unice a deținătorilor de carte de identitate electronică (CEI), în sistemele informatice ale Ministerului de Interne.

Românii sunt sceptici cu privire la digitalizarea actelor de identitate, însă, odată cu introducerea buletinelor electronice, românii se vor putea autentifica și în sistemele informatice ale altor instituții publice sau private. Ba mai mult decât atât, ele vor putea fi folosite și pentru semnarea documentelor electronice de titularul CEI în raport cu sistemele informatice ale MAI și cu sistemele informatice ale altor instituții publice din România.

Buletine electronice / sursă foto: Facebook

(CITEȘTE ȘI: Anunț important pentru viitorii șoferi. Se anunță modificări în proba practică de obținere a permisului auto)

Deținătorii de buletine electronice vor putea face schimb de date între ei

„Pentru fiecare carte electronică de identitate se vor genera și informațiile aferente certificatului ce va fi înscris în suportul electronic al documentului”, se arată în caietul de sarcini, conform sursei menționate.

Un alt aspect important de menționat este că utilizatorii/deținătorii vor putea face schimb de date, dar și de bani. Acest lucru va putea fi realizat cu ajutorul unor perechi de chei criptografice publice și private furnizate de o autoritate de certificare.

Întregul proces se va întinde pe o perioadă de 9 ani, mai exact, până în luna august a anului 2031.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *