Alertă în supermarketuri, chiar înainte de Crăciun! Un produs a fost retras de la raft, după ce s-au găsit reziduuri de pesticide

Un lot de grapefruit roşu provenit din Turcia a fost retras din mai multe magazine din București. În urma unor controale s-au constatat depăşiri ale valorilor admise la reziduuri de pesticide.

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, marţi, că SC Microfruits SA a iniţiat retragerea de la comercializare a unui lot de grapefruit roşu, provenit din Turcia, din cauza depășirii valorilor admise de reziduuri de pesticide (Clorpirifos Metil).

Este vorba despre produsele din Lotul 318, care au fost comercializate în perioada 16 noiembrie- 9 decembrie.

CITEȘTE ȘI: CÂT CHELTUIE ROMÂNII PE CARNEA PENTRU MASA DE CRĂCIUN. PREȚURILE LA ALIMENTE AU EXPLODAT

De asemenea, persoanele care au cumpărat fructe din acest lot sunt sfătuite să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze la Serviciul clienţi din magazinul de unde le-au achiziţionat, urmând a primit contravaloarea, în baza bonului fiscal.

Produse din acest lot au fost comercializate în mai multe magazine Carrefour şi Microfruits.

Alimentele de bază s-au scumpit enorm în ultimul an

Românii se plâng tot mai des de prețurile care au explodat pe piața alimentelor. Cele mai multe produse s-au scumpit cu peste 50% în ultimul an, iar INS anunță că rata inflației din ultimele 12 luni a crescut în noiembrie la 16%. Aceste scumpiri s-au regăsit la alimentele de bază. De exemplu, zahărul s-a scumpit cu 62%, iar uleiul cu 43%. Untul a avut o mărire de preț cu 39%, pe când mălaiul cu 35%.

În această situație, românii s-au limitat la cumpărături mai puține și au ales branduri mai ieftine sau de tip marcă proprie, mai ales în privința produselor de uz casnic care s-au scumpit cu 77%. Dulciurile și gustările s-au majorat cu 71%, iar alimentele congelate au crescut cu 70%. Lactatele și ouăle și-au mărit prețurile cu o rată de 67%. Din această cauză, conform unui studiu, 30% dintre români au schimbat magazinul de la care își fac cumpărăturile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *