1.000.000 de români ar putea să nu primească facturile la energie, în luna ianuarie. Furnizorii sunt obligați să le dea o perioadă de grație

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat zilele trecute, legea care plafonează prețurile la energie. Aceste modificări înseamnă un timp mai mare pentru companiile de electricitate, pentru emiterea facturilor lunare. Astfel, 1.000.000 de români ar putea să nu primească facturile la energie în luna ianuarie.

Începutul de an vine cu probleme. Facturile la energie ar putea fi emise cu întârziere, asta pentru că noile modificări din legea care plafonează prețurile la energie, înseamnă pentru companiile de electricitate, mai mult timp necesar pentru a se pune la punct cu noile reglementări. Mai mult decât atât, autoritățile române pregătesc un set de reguli pentru ca toți clienții să nu aibă de suportat sume grele la facturile electrice.

Ce trebuie să facă românii, pentru a beneficia de prețuri compensate la energie

Firmele de electricitate au primit amenzi de 400.000 de lei/lună, din cauza faptului că nu au emis la timp facturile la curentul electric. Clienții s-au tot plâns, dar iată că, din luna ianuarie a anului viitor, aceștia se vor confrunta cu aceeași problemă.

„Asistăm din nou la aplicarea acestor modificări legislative aprobate tardiv. Nu este atât de uşor să se schimbe într-o săptămână, două săptămâni, tot algoritmul de facturare”, a declarat Adrian Vintilă, Manager de comunicare și marketing la Future Energy Leaders (FEL) România, pentru observatornews.ro.

„Limitarea tehnică şi umană intervine şi în acest caz. Nu avem niciun interes să întârziem factura pentru că este singura noastră sursă de venit. Dar dacă vom fi în această situaţie, cu siguranţă vom anunţa”, a completat Daniela Dărăban, director ACUE, potrivit sursei menționate anterior.

Anunț important pentru toți românii. Ce se va întâmpla cu factura la energie electrică în iarna anului 2022-2023
Facturi / caracter ilustrativ/ Sursă foto: Pixabay

(CITEȘTE ȘI: Digi RCS-RDS România a făcut anunțul. Ce se întâmplă cu facturile la telefonie mobilă. Termenul limită e 31 ianuarie 2023)

Cum intervine ANRE pentru a sprijini clienții

Pentru a evita să pună clienții în dificultate, ANRE vrea să aplice o nouă regulă. Mai exact, furnizorii care nu trimit facturi cel puţin două luni, vor fi obligaţi să acorde o perioadă de graţie cel puţin la fel de mare, cu cea în care n-au emis facturile.

„Până la urmă, clientul nu este vinovat că primeşte factura şi o sumă aferentă unei perioade mai lungi pe care nu şi-o poate permite. Şi nerespectarea reglementărilor ANRE se sancţionează”, a spus Silvia Vlăsceanu, expert energie, conform sursei citate.

(VEZI ȘI: Atenție, români! Anunț important despre pensii. Ce se întâmplă cu banii și cine o să fie afectat)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *